Info Leidsche Rijn

Actueel Weer en Webcam Leidsche Rijn Utrecht
Uw advertentie hier?
Stuur ons een email


Vacature plaatsen?
klik hier

    

Nieuws Leidsche RijnHeeft u nieuws over Leidsche Rijn? Stuur het ons per email!
Uit ons archief:

Nieuw schip moet gaan varen van Utrecht naar Katwijk
Bijzonder hout voor nieuwbouw Romeins schip
Uitgegeven: 13 juli 2006
Leidsche Rijn - Op de Hoge Woerd krijgt `De Woerd ontwaakt' steeds meer vorm. De tweede parasite, in de vorm van een reusachtige buis, die eindigt in een container, is `neergelaten'. Bij de `winkel van Goes' liggen twee geweldige stammen en een bergje stammetjes voor het nieuwe Romeinse schip, terwijl het binnen gonst van de timmeractiviteiten: Stichting De Bouwloods richt haar verblijf in. Na de bouwvak start Bouwloods de nieuwbouw van het Romeinse schip, naar model van De Meern I, die in Veldhuizen werd opgegraven. Directeur Bouwloods Liesbeth Bouwhuis vertelt graag over haar nieuwe plek en project.
Bouwloods verhuisde van ridderhofstad Den Engh naar de Hoge Woerd. De stichting biedt leer- en werkervaring in de houtbewerking aan mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. In de loods timmeren werkers onder leiding van leermeester Dimitri Marangos druk aan de vergader-/ontvangstruimte voor bezoekers, kantine, toiletten, magazijn, kantoor en installeren ze machines in de grote werkplaatsruimte. Aan de achterkant twee stammen van 17.78 en 10 meter, naast het gebouw stammetjes, met dikke, rechte takken eraan. Daaruit wordt in augustus begonnen met het maken van spanten met het opstaande deel uit één stuk. De grootste stam bevat de kim van het schip, de L-vormige hoekplank, die de bodem met de opstaande boorden verbindt, die ook uit één stuk uit de stam moet worden gezaagd. Bouwhuis: "Twaalf kuub aan hout! Houtvester en professor Simon Klingen van het Utrechts Landschap vond na lang zoeken in het buitenland deze bomen op landgoed Windesheim bij Zwolle. De stam is slechts 1/3 van de totale boom met kruin en al.
Zo'n boom is dus een monument van zo'n 55 meter hoog! De stam is zo goed als noestvrij, dus heel sterk! De boom wordt geschat op 270 jaar. Klingen is op zoek naar nog zo'n boom, voor de andere kim. Onze vrienden van het Utrechts Landschap vonden ook de spanten nu al zo'n 80% van onze totale behoefte. In het volgende kapseizoen, vanaf oktober hopen we eind dit jaar de rest van het hout te krijgen.'


De plaatsing van de tweede parasite. De silo is 11, container dwars erop is 12 meter lang. Voor de container komt nog een platform.

Varen van Utrecht naar Katwijk
Op 9 september vindt de opening van het hele terrein plaats. In de parasites van Beyond, temidden van de fruitbomen van Goes vindt de archeologie en de natuur- en milieu-educatie een onderkomen om publiek voor te lichten. In de loods gaat Bouwloods haar werkzaamheden tonen, wordt muziek gemaakt, is een visualisatie van het Romeins schip te zien, worden kinderprojecten gehouden, demonstraties Romeins houtbewerken en een expositie van het NISA uit Lelystad, waar De Meern I volop in de conservering zit.
`De samenwerking met archeologie en Utrechts Landschap kan een interessant product opleveren. De Romeinse boot kan als project gaan varen in de Leidsche Rijn, van Utrecht naar Katwijk. Dat past ook in de doelstelling van het Utrechts Landschap: kennismaken met de schoonheid van het Utrechts landschap in het algemeen en de Romeinse overblijfselen in het bijzonder. Cultuur-historisch interessant, maar ook als toeristische attractie een trekker. Bovendien kan het project duidelijk maken op welke problemen de Romeinen bij de bouw van zo'n schip zijn gestuit, dat is wetenschappelijk en educatief van belang.`
Voorlopig werkt Bouwloods ook volop aan de inrichting van loods en terrein. Hekwerken, brug en informatieborden. `Tussen de bouw van het schip door doen we projecten, die op ons afkomen, we willen zo breed mogelijk in de houtbouw werken.`

(Bron: Vecht-, Amstel- en Rijnstreek)


De werkers van stichting De Bouwloods bij de stam van bijna 18 meter lang. De stam bevat 12 kuub hout. De doorsnee van de stam is 1.20 meter en de boom is zo'n 240 jaar oud.
Nieuwe fietsroutes
Uitgegeven: 13 juli 2006
Leidsche Rijn - Leidsche Rijn heeft twee nieuwe fietsroutes. Kunstroute Beyond is uitgezet in samenwerking met Bureau Beyond, verantwoordelijk voor kunst in de openbare ruimte van Leidsche Rijn. Tijdens deze fietstocht zijn zeven Beyond-objecten te zien.
De Architectuurroute toont de grote diversiteit in architectuur van Leidsche Rijn, zowel van woningbouw als van voorzieningen. De route 'voert langs 19 opvallende voorbeelden in Parkwijk, De Balije, Veldhuizen, Vleuterweide, Vleuten , Terwijde en Het Zand. De route is tot stand gekomen in samenwerking met Architectuurcentrum Aorta. De routes zijn 18 km lang en zijn gratis of te halen in het Informatiecentrum Leidsche Rijn, Informatiecentrum gemeente Utrecht en het Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.

(Bron: Vecht-, Amstel- en Rijnstreek)